Tieto vs. Taito

Jatkamme todellisuuteen rakastumisen opettelua. Ihmisten elämäntapamuutoksissa on tärkeintä, että ajatukset ja todellisuus kohtaavat. Viime kerralla puhuimme siitä, että kuinka tärkeää on opetella suhtautumaan epäonnistumiseen opetuksena. Tarkastelemaan epäonnistumisia aina lähtötilanteesta käsin, eikä tavoitteista käsin, jolloin ne voivat muuttuvatkin onnistumisiksi.

Jos todella haluamme onnistua, emme pelkästään rakastu ajatuksiin vaan opettelemme rakastamaan todellisuutta, osa 3, Tieto vs. Taito:

Tällä kertaa käsittelemme tiedon omaksumisen nopeutta verrattuna taidon omaksumisen nopeuteen. Tänä päivänä meillä on enemmän tietoa tarjolla, kuin koskaan aikaisemmin ja sen hankkiminen on helpompaa, kuin koskaan aikaisemmin. Tarvitsee vain esim. Googleen kirjoittaa, niin tietoa on tarjolla valtavasti joka löytyy sekunnissa. Tämän seurauksena meillä monella on jäänyt huomaamatta, että vaikka tiedon saaminen on nopeutunut valtavasti, taidon oppimisen vauhti on tismalleen sama, kuin ennen. Unohdus seurauksena meistä on tullut aika armottomia itseämme kohtaan. Emme hyväksy todellisuutta eli sitä, että saatuamme tiedon, sen vieminen taidoksi on paljon pidempi prosessi.

Otetaan pari esimerkkiä. Ihminen lukee artikkelin netistä, jossa kehotetaan laittamaan huomio niihin asioihin elämässä, joita haluaa, eikä niihin asioihin, joita ei halua. Artikkelin luettuaan hän toteaa, että aivan loistava teksti, näinhän minun kannattaa elää. Lopetan vain valittamisen ja keskityn ihaniin asioihin. Tästä intoutuneena, hän tuntee omaksuvansa ajatusmallin ja lähtee sitä toteuttamaan. Kuitenkin vuosia, todennäköisesti tiedostamatta, opeteltu tapa viedä huomio asioihin, joita ei halua, on juurtunut alitajuntaan syvälle. Eikä aikaakaan, kun ihminen tuntee pettymyksen tunteita vaikka hänellä on tieto, kuinka ajatella, eikä kykene siihen, miten oli ajatellut.

Toinen esimerkki; ihminen saa valmentajalta ruokavalion, jossa on tarkoitus laittaa kaikki ruoka itse. Ensimmäinen ajatus, joka tulee mieleen, tämä on helppo homma ja miksiköhän en ole aikaisemmin toiminut näin. Hän päättää ryhtyä toimeen mutta hyvin nopeaa huomaa, että tehtävä on huomattavasti vaikeampi, mitä oli mielessään ajatellut. Jälleen kerran, tieto oli omaksuttu nopeasti mutta taitoon on vielä pitkä matka.

Olemme, tänä päivänä todella armottomia itsellemme. Haluamme oppia kaiken heti ja täydellisesti, mitä tulee elämäntapamuutokseen. Tämä on hämmentävää, koska emmehän me esim. autokoulussakaan oleteta, että kaikki menee heti just eikä melkein, vaikka teoriassa tiedämme kuinka autoa ajetaan. Jos esimerkiksi vaihteen vaihtaminen ei onnistu, emme me aja autoa sivuun ja lähde kävelemään. Me käymme autokoulun alta pois, hyppäämme autonrattiin ja jatkamme ajamista. Näin joku kaunispäivä, ajaminen tulee alitajunnasta, sen kummempia miettimättä.

Seuraavassa jaksossa käymme läpi kuinka tietoa kannattaa käsitellä, jotta sen saa jalostettua taidoksi, pysyvästi. Käytän esimerkkinä omaa tarinaani.

Toivottavasti nähdään silloin.

Teemu